Beedie Fraser Mills LP | Fraser Mills Foreshore Improvements

September 24, 2020

Permit under review

In December 2020, a project permit was issued to Beedie Fraser Mills LP (the Applicant) to undertake foreshore improvements to an approximate 600 metre length of waterfront on the north side of the Fraser River in Coquitlam, known as Fraser Mills. The site is on federal lands and waters managed by the Vancouver Fraser Port Authority.

The project was approved subject to 48 permit conditions that the Applicant must meet to ensure the project does not result in significant adverse environmental effects.

The anticipated construction timeline is Spring/Summer 2021 to Summer/Fall 2021.

About the project

Beedie Fraser Mills LP are proposing foreshore improvements to an approximate 600 metre length of waterfront on the north side of the Fraser River in Coquitlam, known as Fraser Mills. The proposed works within the port authority jurisdiction relate to landscaping, storm water, and the existing wharf. The proposed upland residential development (the Fraser Mills Waterfront Village development site), is within the jurisdiction of the City of Coquitlam, and does not form part of this application review.

The proposed landscaping works along the foreshore include the installation of sections of an asphalt pathway, a one metre high wooden fence along the top of the rip rap bank and landscape planting. Also proposed are improvements to an alluvial fan at the location of the historic confluence of Como Creek and the Fraser River, to create a storm water outfall. These works would include vegetation clearing, as well as excavation of existing rip rap and historic fill to approximately 4.5 metres, and construction of a drainage channel lined with a granular filter/bedding layer, topped with infilled riprap and boulders. Habitat planting is proposed along the east and west banks of the alluvial fan outfall. Improvements are also proposed to an existing wharf structure within the project area. These works would include the replacement of the existing timber deck with a new timber deck, handrail and lighting, and the installation of a 91 metre long sheet pile wall.

The works are anticipated to commence in Spring/Summer 2021 and would take approximately six months to complete.

Contact information

For questions regarding the Project and Environmental Review of the proposed project, please contact Deborah Renn, Planner, by email or phone at 604.665.9561.